Terug naar Nieuws

‘WOON-LEER-WERK ‘ PROJECT EN JEUGDONDERSTEUNING ‘SOWIESO’ IS VOOR ANNEMARIE ELKE DAG WEER EEN UITDAGING BIJ SOCIAAL WERK OLDAMBT…

Gepubliceerd op:

Door: Frans Stegeman
 
Oldambt - Met veel logische obstakels heeft Annemarie Giesen-Hoeksema te maken in haar werk als trajectbegeleider voor het jongerenproject Woon-Leer-Werk en 8 uur per week als jeugdondersteuner voor SoWieSo voor Sociaal Werk Oldambt. De 29-jarige Annemarie werkt nu 2 jaar bij SWO en heeft veel affiniteit met haar baan. Afgestudeerd aan de SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening), wat inmiddels een nieuwe alomvattende naam heeft gekregen ‘Social Work’, heeft Annemarie haar weg gevonden in het jongerenwerk.

“Het Woon-Leer-Werk traject heeft op dit moment het meest te maken met het begeleid wonen van jongeren. Daarnaast komen er allerhande zaken bij kijken, als studeren en/of werken en natuurlijk het sociale netwerk. Jongeren die om allerlei situaties niet meer thuis kunnen wonen kunnen hier een beroep op doen. Al is het niet zo dat je dan snel een huis voor jezelf krijgt. Dit project is een pilot van de gemeente Oldambt, omdat het aantal indicaties onder deze groep jongeren vrij hoog lag. Het begeleid wonen, waarin wij begeleiden, ligt vooral op dat jongeren het allemaal zelf doen, zoals zelf inrichten, zelf huursubsidie aanvragen etc. Wij helpen hierbij wel, maar in eerste instantie moeten ze het allemaal zelf doen, zodat ze het na één jaar zelf kunnen. Wij begeleiden jongeren van 18 tot en met 27 jaar. Inmiddels hebben zes jongeren een kleine woning kunnen krijgen, waarvan één nu onlangs geheel is zelfstandig gaan wonen..” aldus Annemarie.
Ook voor woningbouwvereniging Acantus valt het niet mee om een woning te leveren voor begeleid wonen. Daarom is er op dit moment een wachtlijst voor plaatsing in dit project voor het verkrijgen van een woning. Wel kan men zich aanmelden en er wordt gekeken op welke manier hulp kan worden geboden, totdat er een woning beschikbaar komt. Annemarie heeft zeker eens om de paar weken contact met Acantus om te kijken hoe het ervoor staat. Het begeleiden van deze jongeren bestaat uit ongeveer 3 uren per week en ze huren in eerste instantie onder de vlag van Sociaal Werk Oldambt.
“Oorzaak van de aanvragen van jongeren zijn, is toch vaak de relatie met hun ouders, wat allerlei oorzaken kan hebben. Wij bekijken goed wat hieraan ten grondslag ligt. Maar als een jongere graag in Oldambt wil blijven wonen, zal hij toch even geduld moeten hebben. Hoewel Acantus denkt dit jaar nog 5 woningen te kunnen leveren, blijven wij met een wachtlijst zitten van zo’n 10 aanvragen, waardoor de wachtlijst blijft bestaan,” aldus Annemarie.
 
Jeugdondersteuning
Jeugdondersteuning is de andere tak van de werkzaamheden van Annemarie en maakt deel uit van het project SoWieSo. Dit betreffen jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Want opvoeden is soms lastig en niet altijd leuk. Ieder kind is anders en als ouder doe je wat je kunt. Bij twijfel kun je dan aankloppen bij SoWieSo. “Het heeft allemaal te maken met minder indiceren. Voorheen werd je direct doorverwezen naar ambulante hulp en werd daar geïndiceerd, maar nu wordt je doorgestuurd naar SWO. Wij bekijken dan waar de ‘schoen wringt’ en hebben de mogelijkheid om het zelf op te pakken of doorverwijzen zoals voorheen naar een instantie voor intensievere begeleiding. Uitgangspunt is bij ons altijd niet langer begeleiden dan noodzakelijk is. Vooral kijken wat kan iemand zelf en hoe kan iemand zelf weer verder. Het team van SoWiesO bestaat het zo’n tien begeleiders, met elk z’n eigen discipline,” aldus Annemarie.
De groep waar Annemarie mee te maken heeft, heeft vaak betrekking met school. Hoe het thuis gaat in combinatie met betrekking tot de ouders. “Vaak weten de ouders wel wat er bij hun kind speelt, maar het kind beseft het zelf niet. Het liefst kijk ik liever naar de hulpvraag van het kind, dan naar dat van de ouders”.
Voor informatie en of aanmelding Sociaal Werk Oldambt, tel. (0597) 421 833 of info@sociaalwerkoldambt.nl.
 
(foto: Annemarie Giesen-Hoeksema)
 

10-06-2021

Gezinscoach Arnica Daniels

“EEN COMPLEXE ZAAK TOT EEN GOED EIND WETEN TE BRENGEN”…. Door: Frans Stegeman Oldambt - “Het is de mooiste baan die je kunt bedenken” aldus Arnica Daniels werkzaam als gezinscoach bij Sociaal Werk Oldambt (SWO). Gezinnen die door wat voor problemen dan ook hulp nodig…
Lees meer