Terug naar Nieuws

Gezinscoach Arnica Daniels

Gepubliceerd op:

“EEN COMPLEXE ZAAK TOT EEN GOED EIND WETEN TE BRENGEN”….

Door: Frans Stegeman

Oldambt - “Het is de mooiste baan die je kunt bedenken” aldus Arnica Daniels werkzaam als gezinscoach bij Sociaal Werk Oldambt (SWO). Gezinnen die door wat voor problemen dan ook hulp nodig hebben om deze te helpen en de ‘problematiek’ te normaliseren, waardoor het gezin weer verder kan, dat is één van de grootste drijfveren van Arnica. De al bijna veertiger Arnica werkt sinds juli 2020 bij SWO, maar al langer bij de Tintengroep.

“Een gezinscoach is iemand die met het hele gezin aan de slag gaat en begint meestal met een hulpvraag van de ouders en/of van de kinderen. Meestal zijn het opvoedvragen, maar het kunnen ook meer complexere zijn, als dat een relatie onderling niet goed loopt, financiën kunnen een rol spelen of dat een netwerk niet breed genoeg is. Stress is een belangrijke factor in dit geheel, waardoor er bijvoorbeeld niet goed gereageerd wordt op de kinderen, en de kinderen hierdoor probleemgedrag in de ogen van de ouders vertonen en deze ouders hier weer moeilijk mee om kunnen gaan. En zo ontstaat er een vicieuze cirkel die maar moeilijk doorbroken kan worden”, aldus Arnica.

Gezinscoach zijn of worden is geen gemakkelijke baan. Door haar jarenlange ervaring met het werken met kinderen, ouders in probleemsituaties, weet Arnica er goed mee om te gaan. “Hoe ingewikkelder, hoe ‘leuker’ ik het vind. Een complexe zaak tot een goed eind weten te brengen, waardoor een gezin weer goed verder kan, daar doe ik het voor. Ik begin altijd met het gezin leren kennen; hoe zijn de ouders, wat zijn de krachten van de ouders, hoe zijn de kinderen, hoe zijn de contacten onderling en hoe gaan ze met elkaar om. Tekenen vind ik zelf een heel belangrijk hulpmiddel. Ik heb dan ook altijd viltstiften bij mij. Door zowel de ouders als kinderen te laten tekenen, krijg je op een ontspannen manier een goed beeld van de problematiek binnen een gezin. Ook heb ik altijd poppetjes bij mij, van opa en oma, vader en moeder, de kinderen en eventueel huisdieren. Dit geeft altijd een goed beeld hoe de verhoudingen zijn”.

Ook heeft een gezinscoach te maken met gescheiden gezinnen, of op het punt staan om te scheiden. De opvoeding van hun kinderen speelt altijd een belangrijke rol. “Ouders hebben vaak verschillende normen en waarden, omtrent de opvoeding van hun kinderen, bezoekregelingen. Wat opvalt is dat kinderen vaak heel loyaal naar hun ouders zijn en het is voor deze kinderen dan ook vaak erg moeilijk om een keuze te maken. Wanneer ouders allebei gezag hebben, moeten ze ook compromissen sluiten en ook een duidelijke bezoekregeling afspreken. Want uiteindelijk wil iedereen het beste voor hun kind”.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sociaal Werk Oldambt, tel. 0597 421 833 of info@sociaalwerkoldambt.nl

 

(foto; Arnica Daniels)

1623329956350_400_267_1623329979.jpg

 

14-04-2022

Vingers in je oren en de Kikkergroep

Kinderen die ruzie tussen hun oudersmeemaken, kunnen daar last van hebben. Ze snappen niet wat er aan de hand is en voelen zich vaak verantwoordelijk, terwijl ze dat nietzijn. Ouders hebben niet altijd door wat een kind meekrijgt van zo'n ruzie en welk effect dat heeft op een kind.
Lees meer