Terug naar Nieuws

Welzijn op Recept

Gepubliceerd op:

Haal je dat bij de apotheek? Nee, welzijn is goed in je vel zitten en dat recept kan de huisarts geven.

Voor de meeste mensen is dit geen probleem, maar sommigen lukt het even niet om te ontspannen, dingen kunnen doen, die u graag doet, zoals onder de mensen komen. Dan kun je terecht bij Petra Schipper, welzijnscoach van Welzijn op Recept.

Dit traject maakt deel uit van Sociaal Werk Oldambt. In april 2021 startte Petra als welzijnscoach, die de taken van haar collega Aaltje van der Laan tijdelijk waarneemt. Petra gunt ieder een recept, een stap naar een aangenamer en gezonder leven. Welzijn op Recept is in 2017 bij SWO gestart. Momenteel werkt ze een dagdeel vanuit de huisartspraktijk Arts en Zorg in Winschoten en een dagdeel bij de huisartspraktijk in Nieuwolda. Alle huisartsen in de gemeente Oldambt zijn op de hoogte van Welzijn op Recept en kunnen patiënten aanmelden. Als een patiënt op het spreekuur van de huisarts komt, dan kan dat vele medische redenen hebben. In sommige gevallen ontdekt de huisarts dat de lichamelijke klachten te maken hebben met psychosociale problemen. Bijvoorbeeld dat er zijn problemen met schulden, rouwverwerking, eenzaamheid, minder zelfvertrouwen of niet gelukkig voelen. Dit kan het moment zijn dat de huisarts een doorverwijzing geeft naar Welzijn op Recept.

Als u bent aangemeld neemt Petra contact met u op om te kijken welke activiteiten u kunt ondernemen om u beter te voelen. In het begin wordt tijd en aandacht besteed aan het verhelderen van de hulpvraag om dan samen op zoek te gaan naar de mogelijkheden. U kunt denken aan: een hobby oppakken, naar een maatjesproject gaan, deelnemen aan buurtactiviteiten, sport, samen wandelen of fietsen, een cursus volgen of vrijwilligerswerk gaan doen. In sommige gevallen wordt er contact gezocht met professionele ondersteuning op het gebied van wonen, zorg, werk of financiën bij o.a. SWO. Er wordt altijd goed gekeken naar de hulpvraag. Welzijn op Recept zet onder andere het spinnenweb van Positieve Gezondheid in; een vragenlijst over het totale welzijn, zoals zingeving, kwaliteit van het leven, meedoen Zo krijgt uzelf het inzicht hoe u op dit moment uw welbevinden waardeert. Dé kracht van Welzijn op Recept is dat het afhankelijk is van waar uw interesses, mogelijkheden en talenten liggen om er iets aan te doen. Mocht u behoefte hebben aan een gesprek voor Welzijn op Recept, dan kun u via de huisarts aangemeld worden. De gesprekken zijn kosteloos. Wilt u meer informatie omtrent Welzijn op Recept, kunt u contact opnemen met Sociaal Werk Oldambt via Petra Schipper, p.schipper@sociaalwerkoldambt.nl, (0597) 421 833 of 06 589 468 60.

14-04-2022

Vingers in je oren en de Kikkergroep

Kinderen die ruzie tussen hun oudersmeemaken, kunnen daar last van hebben. Ze snappen niet wat er aan de hand is en voelen zich vaak verantwoordelijk, terwijl ze dat nietzijn. Ouders hebben niet altijd door wat een kind meekrijgt van zo'n ruzie en welk effect dat heeft op een kind.
Lees meer