Terug naar Nieuws

Opening KinderboekenZwerfstation

Gepubliceerd op:
Opening KinderboekenZwerfstation

Winschoten - Woensdagmiddag 16 september om 14:00 uur was er in De Boschpoort een kleine feestelijke opening van het zwerfboekenstation. De opening werd verricht door Vince Veenendaal met Canan Akcora, waarbij Vince een lint heeft doorgeknipt. Na afloop was er voor de kinderen een speurtocht in de tuin van de Boschpoort, waar ze enveloppen moesten verzamelen met letters er in, waar ze een woord mee moesten vormen.
In de wachtkamer staat een boekenkast waar kinderen dan boeken uit mee kunnen nemen. Deze mogen ze doorgeven aan andere kinderen, zelf behouden als ze het leuk vinden en anders weer terugbrengen. De boekenkast is ruim gevuld met kinderboeken in verschillende leeftijdscategorieën.

Initiatiefnemer van dit leesproject bij de Boschpoort is Canan (Buurtmaatschappelijk werker & School als Wijk ondersteuner). Zij heeft het idee overgenomen van ‘Kinder Zwerfboek’. Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen. Want lezen is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Je hebt je hele brein nodig om te lezen: waarneming, taal, redeneren, geheugen, aandacht en vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Lezen prikkelt de verbeelding. Je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannend.

Nog steeds verlaat 17% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst.
Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. En daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.

20-10-2020

Kuier & Kuivel wandelingen AFGELAST

 De geplande wandeling in oktober, november en december kunnen helaas niet doorgaan.
Lees meer