Terug naar Nieuws

Repair Café Winschoten

Gepubliceerd op:

Je spullen een tweede leven?!

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

Sociaal Werk Oldambt en Ria Noord zijn bezig met het opzetten van een Repair Café in de Boschpoort te Winschoten. In een Repair Cafe helpen diverse vrijwillige reparateurs zoveel mogelijk gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee: o.a. broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed en servies. En maken kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Jenny Garst van Sociaal Werk Oldambt: "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt." 

Door repareren te promoten, wil Ria Noord bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Ria Noord. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

Ria Noord wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk."

Het Repair Cafe is nog op zoek naar vrijwilligers! Ben jij een kei in het repareren van broodroosters? Heeft een koffiezetapparaat geen geheimen voor je? Of ben je gespecialiseerd in het repareren van andere elektrische apparaten? Neem dan contact op met Jenny Garst (j.garst@sociaalwerkoldambt.nl) of Ria Noord (hgnoord@gmail.com). In overleg met de vrijwilligers kijken we naar de openingstijden van het Repair Café.

Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Oldambt.

 

 

10-06-2021

Gezinscoach Arnica Daniels

“EEN COMPLEXE ZAAK TOT EEN GOED EIND WETEN TE BRENGEN”…. Door: Frans Stegeman Oldambt - “Het is de mooiste baan die je kunt bedenken” aldus Arnica Daniels werkzaam als gezinscoach bij Sociaal Werk Oldambt (SWO). Gezinnen die door wat voor problemen dan ook hulp nodig…
Lees meer